Ateljésydda gardiner
Gardinsömnad
I vår syateljé i Eneryda, mitt i Småland, syr våra duktiga sömmerskor era gardiner och inredningstextilier.
Gardiner som är ett samlingsnamn för dekorativa textilinredningar kan bli ett blickfång i rummet, bidra med färg, struktur och mönster. Ljudet och känslan i ett rum eller kontor varierar efter hur mycket och vilka textiler som hänger där. Variationerna är oändliga och du kan hänga textilen i fönstret, i rummet eller som en avskiljare. Det kan vara allt från komplicerade arrangemang, veckade tygstycken till släta.

Vi syr dina gardiner, gardinuppsättningar och kuddar – men också överkast och sängkjolar och övrig inredningstextilier. Denna kompetens har under åren utnyttjats av otaliga slott, herrgårdar, ambassader, hotell, restauranger, teatrar, kontor och andra offentliga byggnader.


Våra produkter
Hos oss är möjligheterna oändliga.
Gardiner
I valet av sömnadssätt finns det i regel tre varianter att välja mellan – veckband, sydda glid eller waveband. Med ett veckband veckas tyget med hjälp av fingerkrokar, som sedan fästs i glid i gardinskenan. Sydda glid är små plastglid som sys fast på tyget och sedan löper i skenan. Waveband är en teknik där tyget blir böljande med hjälp av små krokar som fästs på glid som sitter på ett tunt snöre.
Veckhissgardiner
En annan variant för textil fönsterinredning är hissgardiner. En produkt som manövreras vågrätt och bidrar mycket till en ombonad känsla till rummet. De kan vara ofodrade, fodrade eller fodrade med mörkläggande foder.
Draperier
Draperier är egentligen bara en större variant av en gardinlängd. Eftersom det blir mer tyngd i dessa pga fler breddmeter och allra helst när vi syr draperier i tyngre tyger så behövs det en kraftigare skena. För riktigt stora scendraperier finns särskilda ridåband för säker upphängning.
Lambrequiner
Till främst hotell och herrgårdar syr vi gardiner med tillhörande lambrequiner. Valt tyg sys på juteväv med ljustätt mellanfoder och baksida i fodersatin. Lambrequinerna kan varieras helt efter tycke och smak och kan dekoreras med snörmakeriband, keder eller andra dekorband.
Säng
Till sovrummet syr vi handquiltade överkast, sängtoppar och sängkjolar. Sängkjolen skyddar sängen från slitage och fläckar men har även ett rent estetiskt syfte. Med en sängkappa kan du nämligen förändra utseende på din säng, både vad gäller färg och form. Vi gör även sänggavlar helt efter dina önskemål.
Kuddfodral
Hur enkelt ett kuddfodral kan te sig så är det en detalj som gör mycket på helhetsintrycket i ett rum. Att komplettera en gardinuppsättning, ett överkast eller en platsbyggd soffa med kuddar skräddarsydda för ändamålet blir ofta pricken över i:et.